Victor van Heusden, oprichter Kamperland muziekfestival

Collega John Oostdijk en ik hielden veel van muziek. We waren in 1978 allebei regioleider bij Youth for Christ. We wisten dat mensen graag rondom muziek bij elkaar zijn. Dus vroegen John en ik ons af of we die muziek konden combineren met gezelligheid en met de verkondiging van het Evangelie.

Ons grote voorbeeld was toen het Greenbelt-muziekfestival in Engeland. Het was heel spannend of het YfC-bestuur ons plan zou goedkeuren. Dat gebeurde en we maakten een hele kleine begroting, waaraan we ons geen buil zouden vallen. Maar wat gebeurde? Er kwamen die eerste keer, in 1978, twee keer zoveel bezoekers als verwacht. In plaats van 750 zo'n 1500 mensen!

Een complete verassing. We hadden toen een beperkt programma, met een accent op evangelisatie. Nu (red: 1987) is ons programma veel breder. Daarin voelt iedereen, ook de mensen die geen christen zijn, zich thuis. De Flevo-bezoekers komen vooral omdat het festival leuk en gezellig is. Je gaat er met je vrienden naar toe in de laatste dagen van je zomervakantie.

De sfeer is dus erg belangrijk. Niet opgefokt. Ontspannen. Je kiest zelf wat je wilt. Een soort supermarkt dus. Daar kun je ook het ene pakken en het andere laten staan. Op 'Flevo willen we iets laten zien van het grote en het goede dat van bovenaf naar beneden is neergedaald. En je hoopt dan mensen dat oppikken.

YfC is per slot van rekening niet een beweging die, kostte wat kost, mensen wil opzadelen met iets wat ze ten diepste niet fijn vinden. Daarom is op 'Flevo' die gezellige sfeer, op basis van gesprek en overleg, zo belangrijk. Dat moeten we zo houden!