De Duitse band Theophiles werd in 1971 opgericht. De Dortmuntse formatie ontwikkelde al snel een eigen stijl die in de Folk-Rock traditie thuishoort. Met hun meerstemmige zang, twee akoestische gitaren en drums maakten ze (Duitstalige) muziek die werd vergeleken met de Beach Boys, Bee Gees en Crosby, Stills, Nash & Young.

De leden van deze band waren Christoph Kolbe (gitaar en zang) en de broers Bernd (drum en zang) en Manfred Primke (gitaar en zang). Veel van de nummers die ze speelden werden zelf geschreven.
Gedrieën maakten ze regelmatig tournees door Duitsland Maar ook kwamen ze in Nederland (tournee in 1978 inclusief een optreden op Kamperland) en Engeland (1979). Later traden ze nog (op het European Baptist Congres) samen met Cliff Richard op.

Half jaren 80 werd ‘Das Theophiles Songbook’ uitgegeven waarin de nummers die eerder op LP verschenen waren werden afgedrukt. Ook in dit songbook een ‘blik in the coulissen’ (een uitvoerige beschrijving van de gang van zaken rondom een concert) en veel foto’s.

In 1986 kwam een einde aan de band toen Christoph in een ander deel van Duitsland ging wonen.

Discografie: 

  • 1978 – Nur ein Relikt?
  • 1980 – Theophonie (1986 op CD)
  • 1983 – Kaum zu glauben
  • 1986 – 1971-1986 

Extra links:

- Uitzending WDR 1986

- Terugblik in 2022 (met nieuwe opnames)

Bron:  Das Theophiles Songbook 

Met dank aan: 

  1. Heinz-Bernd Veldhuis, Veldhousen, Duitsland
  2. Bernd Primke, Bad Homburg, Duitsland